Skip to content

Mikä on IP-osoite?

27 de kesäkuu de 2021
computer network ip address networking featured

IP-osoite on yksi Internetin tärkeimmistä rakennuspalikoista. IP on lyhenne TCP / IP: stä, joka tarkoittaa Transmission Control Protocol / Internet Protocol.

Tämä ”protokolla” on menetelmä, jota tietokoneet käyttävät tiedonsiirtoon Internetissä. Se edellyttää, että kaikilla verkon laitteilla on oma yksilöllinen tunniste. Tällä tavalla, kun kirjoitat URL-osoitteen selaimeen, kyseinen selain voi määrittää, mikä Internet-laite sisältää haluamasi tiedot (verkkosivun). Tämä yksilöllinen tunniste on IP-osoite.

Mikä on IP-osoite?

Kaksi IP-osoitestandardia ovat IPv4 ja IPv6. Olet todennäköisesti jo perehtynyt IPv4-muotoon, koska kaikilla Internetin tietokoneilla on tällainen osoite. Vaikka IPv6 ei ole niin levinnyt, useammat laitteet sisällyttävät IPv6-osoitteet verkkoasetuksiinsa.

 • IPv4: Käyttää pisteillä erotettuja 10 desimaalia. Yksi, yksilöllinen osoite vaatii vain 32 binaaribittiä. Esimerkiksi 192.168.1.1.
 • IPv6: Käyttää kaksoispisteillä erotettuja 16 perusnumeroa. Yksi, yksilöllinen osoite vaatii 128 binaaribittiä. Esimerkiksi 3002: bcad: 0000: 2475: 9543

Verkon laitteet saavat IP-osoitteen Internet-palveluntarjoajaltaan. Kun kirjaudut Internet-palveluun, Internet-palveluntarjoaja tarjoaa sinulle modeemin, jonka asennat kotiisi ja muodostat yhteyden verkkoon (joko kaapelin tai puhelinlinjan kautta).

Jokaiselle Internet-palveluntarjoajalle on osoitettu IP-osoitealue, jonka he voivat antaa asiakkailleen. Yleensä tämä tehtävä on ”dynaaminen”, mikä tarkoittaa, että reitittimesi saa toisen IP-osoitteen aina, kun käynnistät sen ja muodostat yhteyden Internet-palveluntarjoajaan. Jos tarkastelet reitittimen kokoonpanoa, näet sen Hanki dynaamisesti Internet-palveluntarjoajalta että Internet-IP-osoite -osiossa.

Tätä kutsutaan ”dynaamiseksi” IP-osoitteeksi. Se on tyypillinen asennus koti-internet-asiakkaille. Suuremmille yrityksille annetaan yleensä oma IP-osoitealueensa. Nämä yritykset perustavat sisäisen DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) -palvelimet, jotka antavat IP-osoitteet sisäisen verkon laitteille. Joissakin tapauksissa yritykset osoittavat tietyille palvelimilleen verkkoonsa ”kiinteän” IP-osoitteen, joka ei koskaan muutu.

IP-osoitteen määritys

Olipa IP-osoite määritetty dynaamisesti vai staattisesti, on määritettävä kolme komponenttia.

 • IP-osoite
 • IP-aliverkon peite
 • Yhdyskäytävän IP-osoite

IP-osoite on tietokoneesi ”osoite” Internetissä, kuten yllä on kuvattu.

Aliverkon peite jakaa kyseisen IP-osoitteen kahteen osaan. Yksi on isäntäosoite ja toinen on IP-osoitteen osa, jota käytetään tunnistamaan kaikki aliverkon (aliverkon) laitteet. Ota esimerkiksi tyypillinen kotiverkon asennus. Jos avaat komentokehotteen ja kirjoitat ipconfig, saatat nähdä seuraavat asetukset omalle IP-osoitteellesi:

IPv4-osoite: 192.168.0.11
Aliverkon peite: 255.255.255.0
Oletusyhdyskäytävä: 192.168.0.1

Yllä oleva aliverkon peite tarkoittaa, että jokaisen verkon laitteen IP-osoitteessa on oltava 192.168.0. Vain viimeinen numero voi vaihdella välillä 0–255. Aliverkon peitteen 255.255.255.0 avulla tällä aliverkolla voi olla vain 256 laitetta, joille on määritetty IP-osoite.

Oletusyhdyskäytävä on yleensä reitittimen tai palvelimen osoite, joka hallitsee verkon IP-osoitteita.

IP-osoitteet ja verkkoselaimet

Nyt kun tiedät mikä IP on, on aika tutkia miten ne toimivat Internetissä.

Jos avaat verkkoselaimesi, kirjoita URL-osoite “google.com.au” ja paina Enter, monet tärkeät asiat tapahtuvat muutamassa sekunnissa.

 1. Verkkoselaimesi lähettää pyynnön paikalliselle DNS-palvelimellesi kääntää ”google.com.au” IP-osoitteeksi.
 2. Paikallinen DNS-palvelimesi lähettää pyyntösi alueelliselle DNS-palvelimelle, joka ”välittää” pyynnön seuraavalle palvelimelle, joka vastaa pyytämäsi IP-osoitealueesta.
 3. Useita ”humaloita” saatetaan tarvita, ennen kuin pyyntösi lopulta saapuu etäverkkopalvelimeen.
 4. Etäverkkopalvelin vastaanottaa pyyntösi ja IP-osoitteesi. Se käsittelee pyynnön (etsii pyytämäsi verkkosivun).
 5. Verkkopalvelin lähettää sivun sisällön takaisin eri ”humalien” kautta, kunnes se saapuu selaimeesi.
 6. Verkkoselaimesi näyttää sivun sisällön sinulle.

Internet-liikenne tapahtuu harvoin suoralla viivalla, kun verkkoselainta käytetään. Tyypillinen verkkosivu voi sisältää sisältöä, joka on olemassa useissa verkkopalvelimissa ympäri maailmaa. Joten yhden verkkosivun lataaminen voi laukaista saman yllä kuvatun prosessin useita kertoja samanaikaisesti.

Voit visualisoida nämä ”humalat” avaamalla komentorivin tietokoneellasi ja kirjoittamalla tracert google.com.

Tämä näyttää, kuinka monta ”humalaa” pyyntösi käy läpi, kun kirjoitat selaimeesi jotain yksinkertaista kuin ”google.com”. Se näyttää myös kunkin pyynnön käsittelevän palvelimen IP-osoitteen.

Suora pääsy IP-osoitteeseen

On muita tapauksia, joissa saatat käyttää IP-osoitetta suoraan Internetissä. Esimerkiksi, jos sinulla on oma web-palvelin ja haluat siirtää tiedostoja siihen FTP: n kautta.

Yleensä web-hosting-yritys antaa sinulle IP-osoitteen, jota haluat käyttää, kun haluat FTP-tiedostoja Web-palvelimellesi. FileZillan kaltaisten ohjelmistojen avulla voit kirjoittaa IP- ja kirjautumistiedot. Yhdistät suoraan tietokoneeltasi IP-etäosoitteeseen (verkkopalvelin). Tässä tapauksessa tiedostojen siirrot tapahtuvat suoraan tietokoneen ja etäpalvelimen välillä.

Toinen esimerkki suorista IP-osoiteliitännöistä on vertaisverkoissa (P2P). Kun asennat ohjelmistoja, kuten Limewire, Kazaa tai Morpheus, sinun on yleensä toimitettava asiakasohjelmistolle tietokoneen IP-osoite.

Vertaisverkkoa kutsutaan sellaiseksi, koska jokainen vertaisverkko (laite) muodostaa yhteyden suoraan verkon muihin vertaisiin (laitteisiin). Tämä on mahdollista, koska kaikki laitteet käyttävät samaa asiakasohjelmistoa, joka paljastaa avoimen portin ja antaa kaikille muille samaa ohjelmistoa käyttäville laitteille pääsyn kyseiseen tietokoneeseen sen IP-osoitteen kautta.

Siksi P2P-verkkoja pidetään jonkin verran ”anonyymeinä” ja hajautetuimpina kuin muita verkkoja, jotka luottavat muihin palvelimiin ja verkon ”viranomaisiin” yhteyksien hallintaan ja hallintaan. Tästä syystä monet pitävät P2P-verkkoja vaarallisempina. Ne ovat yksi johtavista syistä saada virus tai haittaohjelmien tartuttama.