Skip to content

Mikä on IP-osoitteeni – Tarkista julkinen osoitteesi

17 de marraskuu de 2021
what is my ip address

IP tai Internet Protocol on reitittimen, tietokoneen, älypuhelimen, palvelimen, puhelimen jne. viestintätarkoituksiin käytettävä yksilöllinen tunnistenumero.

Itse asiassa mikään laite ei pysty jakamaan tietoja muiden laitteiden kanssa tai kommunikoimaan toisen järjestelmän kanssa ilman kelvollista ja ainutlaatuista Internet-protokollaa.

Mikä on IP-osoitteeni

Nämä numerotiedot annetaan jokaiselle laitteelle niiden rekisterikilvenä. Yksinkertaisesti sanottuna Internet-palveluntarjoajasi tarjoaa sinulle ainutlaatuisen IP-osoitteen, jonka avulla voit seurata laitettasi miljardien laitteiden tai verkkojen joukosta maailmassa.

Kaikilla tietokoneilla ja älypuhelimilla on ainutlaatuinen IP-osoite, jota käytetään viestimiseen muiden laitteiden kanssa ympäri maailmaa.

Oletko koskaan miettinyt, kuinka Internet tuo asiaankuuluvan verkkosivuston, jota haet selaimessasi? Tietokoneet eivät ymmärrä tekstejä tai ihmisten kieltä. Heti kun kirjoitat etsimäsi verkkosivuston nimen, laitteesi alkaa etsiä sen IP-osoitetta. Kun se on löydetty, se palaa asiaankuuluvan URL-osoitteen kanssa.

Mitä IP-osoite kertoo sinusta?

IP-osoitteesta voi paljastaa paljon tietoa laitteesta ja sen käyttäjistä. Itse asiassa tutkijat tarvitsevat vain tietokoneen tai älypuhelimen Internet-protokolla-osoitteen tietääkseen omistajan, laitteen nykyisen sijainnin, Internet-palveluntarjoajan ja paljon muuta.

IP-osoite paljastaa nykyisen sijaintisi, kaupungin ja maan, jossa asut, laitteesi Internet-palveluntarjoajan ja omistajan tiedot. Niin hyödylliseltä kuin se kuulostaakin, ihmiset voivat myös väärinkäyttää arkaluonteisten tietojen hakemista ja käyttää niitä vilpillisiin tarkoituksiin.

Kun he saavat pääsyn laitteesi IP-osoitteeseen, he voivat saada selville harrastuksesi, nykyisen sijaintisi, aiemmat verkkosivustot, joilla olet käynyt, ja muita henkilökohtaisia ​​tietoja. Siksi on tärkeää piilottaa IP-osoitteesi, jotta ihmiset ja kolmannen osapuolen sovellukset eivät pääse käsiksi henkilötietoihisi.

Koska Internet-palveluntarjoaja määrittää IP-osoitteet jokaiselle laitteelle, heillä on oikeus seurata verkkotoimintaasi milloin tahansa. Itse asiassa jotkut maat ovat tehneet Internet-palveluntarjoajille pakollisen käyttäjien tavanomaisten verkkotoimintojen seuraamisen. Näin hallitus voi seurata puhelinnumeroasi, osoitettasi, pankkitietojasi, luotto-/pankkikorttien numeroita ja muita henkilökohtaisia ​​tietojasi.

Kuinka IP-osoitteesi voi auttaa verkkokauppoja?

Olet varmasti kuullut tekoälyn nykyisestä hypetystä. No, tämä trendikäs tekniikka on antanut jälleenmyyjille ja verkkokauppasivustoille mahdollisuuden tietää aiemmista ostoksistasi, ostotottumuksistasi, online-selaustottumuksistasi sekä sinua eniten kiinnostavista tuotteista ja palveluista.

Miten uskot, että suositut verkkomarkkinapaikat, kuten Amazon ja Alibaba, onnistuvat tarjoamaan sinulle henkilökohtaisen ostokokemuksen? He käyttävät IP-osoitteitasi saadakseen selville aiemmista ostoksistasi. Kun he onnistuvat keräämään nämä tiedot, he antavat sinulle asiaankuuluvat suositukset eli vastaavat tuotteet, joista saatat olla kiinnostunut.

On kuitenkin olemassa vaihtoehto piilottaa Internet Protocol -osoitteesi kolmannen osapuolen sovelluksilta ja ohjelmistoilta. Sinun tarvitsee vain ladata VPN (virtuaalinen yksityinen verkko) -sovellus ja aktivoida se. Tällä tavalla voit suorittaa online-haun paljastamatta IP-osoitettasi kolmansille osapuolille. Se on loistava tapa suojata laitettasi ja tietojasi paljastumisen varalta.

IP-osoitteiden tyypit

Internet-protokollat ​​luokitellaan pääasiassa kahteen tyyppiin eli yksityiseen ja julkiseen. Julkisia tai yksityisiä IP-osoitteita ei voi kopioida. Tämä johtuu siitä, että jokaisella verkolla on ainutlaatuinen Internet-protokolla, jota ei voi käyttää toisessa verkossa tai laitteessa.

Periaatteessa Internet-palveluntarjoajaltasi saamasi IP-osoite on nimeltään Public Internet Protocol Address. Kaikilla yhtä verkkoa käyttävillä laitteilla on sama IP-osoite, varsinkin kun ne käyttävät Internetiä.

Paras esimerkki on kotiverkkosi. Kotiverkkosi koostuu pääasiassa kaikista laitteista, jotka toimivat samalla reitittimellä. Kaikilla näillä laitteilla on sama IP-osoite, kun ne muodostavat yhteyden Internetiin. Tämä johtuu siitä, että Internet-palveluntarjoaja on määrittänyt sen reitittimellesi. Joten jos jokin laite muodostaa yhteyden Internetiin tämän reitittimen avulla, ne jakavat saman.

Yksityiset IP-osoitteet sen sijaan ovat niitä, jotka reitittimet määrittävät yksittäisille laitteille. Tämä tehdään auttaakseen laitteita löytämään ja analysoimaan toisensa. On tärkeää huomata, että kunkin laitteen yksityinen IP-osoite ei paljasteta kolmannen osapuolen sovelluksille tai muille Internetin yrityksille. Julkinen IP-osoite on ainoa asia, jota verkkosivustot voivat käyttää kerätäkseen tietoja laitteestasi.

Tiedä IP-osoitteesi

Useimmat ihmiset pitävät IP-osoitteita yhtenä vähiten kiinnostavista ja erittäin teknisistä aiheista digitaalisessa maailmassa. Se on edelleen vähiten keskusteltu aihe. Jos tutkimusta on uskoa, niin suurin osa tietokoneen tai mobiilin käyttäjistä ei ole koskaan edes tarkistanut IP-osoitteitaan, puhumattakaan muistamisesta. Vaikka se näyttääkin epätavanomaiselta, IP-osoite on tärkeä osa online-elämääsi. Kuten aiemmin mainittiin, on mahdollista, että hakkeri pääsee käsiksi yksityisiin ja arkaluontoisiin tietoihisi vain murtamalla Internet-protokollaosoitteesi.

Toinen tärkeä huomioitava asia on, että käyttäjät voivat kommunikoida ystäviensä ja muiden sukulaistensa kanssa vain IP-osoitteiden kautta. Jos IP-osoitetta ei olisi, laitteesi ei voisi olla vuorovaikutuksessa muiden laitteiden kanssa. Pyydät Internetiä antamaan sinulle tiettyjä tietoja. Internet etsii hakukoneita saadakseen pyydetyt tiedot ja ne käyttävät laitteesi IP-osoitetta tietääkseen, mihin nämä tiedot lähetetään. Pohjimmiltaan niiden avulla laitteet voivat muodostaa yhteyden ja jakaa tietoja sujuvasti ja helpoimmalla mahdollisella tavalla.

Huomaa, että IP-osoitteesi ei pysy samana. Se muuttuu aina, kun vaihdat toiseen verkkoon. Esimerkiksi kun olet matkoilla, et enää käytä kotisi Wi-Fi-yhteyttä Internetiin muodostamiseen. Olet luultavasti muodostanut yhteyden lentokentän ja hotellin Wi-Fi-verkkoon päästäksesi Internet-palveluihin. Silloin myös IP-osoitteesi muuttuu, vaikka nämä osoitteet ovat väliaikaisia. Vaikka käyttäisit Wi-Fi-yhteyttä ravintolassa, lentokentällä tai muissa julkisissa paikoissa, käy online-IP-osoitteen seurannassa ja etsi sinulle määritetty nykyinen ja väliaikainen IP-osoite.