Skip to content

Mitä laitteen näytöstä tuleva sininen valo tarkoittaa?

26 de elokuu de 2021
Luz azul en ojos

Useimmat ihmiset viettävät tuntikausia elektronisten laitteidensa näytön edessä ajattelematta riskejä, joita näiden laitteiden lähettämä sininen valo voi aiheuttaa; tai jopa monet eivät edes tiedä, että heidän laitteensa säteilevät sinistä valoa. Tämä artikkeli selittää Mitä laitteen näytön lähettämä sininen valo tarkoittaa? ja mitä vaaroja tämä valo aiheuttaa.

Mitä laitteen näytöstä tuleva sininen valo tarkoittaa?

Aurinko on tärkein valonlähde, ja altistuminen tällaiselle valolle ilman ylimääräistä on yleensä hyödyllistä terveydelle. Mutta tässä artikkelissa puhumme elektronisten laitteiden, kuten älypuhelimien, tablettien, lamppujen, kannettavien tietokoneiden, televisioiden ja näyttöjen, säteilystä. mikä on erittäin energinen ja terveydelle haitallista.

Näiden laitteiden lähettämä valo voi näyttää ensi silmäyksellä valkoiselta, ja tämä johtuu siitä, että se koostuu eri väreistä, jotka antavat vaikutelman, että se on valkoinen; mutta todellisuus on, että tämä valkoinen valo koostuu noin 25% sinisestä valosta.

Sininen valo on siis sähkömagneettisia hiukkasia jotka kulkevat aaltoina; Sinistä valoa on kahta tyyppiä, turkoosi ja violetti. Jälkimmäinen (violetti) esiintyy elektronisissa laitteissa, ja se on haitallisin, koska sen aallonpituus on 380-450 nm.

Koska siniset valoaallot ovat lyhyitä ja niillä on enemmän energiaa; siksi ne vahingoittavat vakavasti näköä. Sinisen valon energia tunkeutuu suoraan verkkokalvoon, koska silmässä ei ole suodatinta, joka estää tämän valon haitalliset vaikutukset.

Elektronisten laitteiden näyttöjen lähettämän sinisen valon aiheuttamat riskit

 • Ikään liittyvä makulan rappeuma (AMD); häiriö, joka hitaasti tuhoaa näkökyvyn. Vaikka tämä häiriö liittyy ikään, elektronisten laitteiden käyttö lisää riskiä sairastua tähän häiriöön.
 • Väsymys ja visuaalinen stressi joka voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, kuivia silmiä tai kyyneliä, punasilmäisyyttä.
 • Keskeyttää unisyklin; Pitkäaikainen altistuminen siniselle valolle yöllä vähentää melatoniinin tuotantoa, joka on hormoni, joka vastaa kehon kertomisesta, että on aika nukkua. Kun tämä hormoni laskee, käyttäjät kärsivät unettomuudesta.
 • Tuottaa ihovaurioita; aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista tai tahroja.
 • Kaihin muodostuminen
 • Nopeuttaa sokeutta joillakin yksilöillä.
 • Jotkut asiantuntijat sanovat, että se lisää syöpäriskiä.

Vinkkejä tämän tyyppisen valon altistumisen välttämiseksi

 • Käyttää lasit, jotka on suunniteltu estämään sinistä valoa käyttäessäsi laitteitasi. Näitä laseja on saatavana useista kaupoista, mukaan lukien Amazon tai AliExpress.
 • Aktivoi pimeä tila Android-, iOS -laitteillasi ja muilla päivän aikana käyttämilläsi näytöillä klo 19.00 alkaen. Jos niitä ei ole saatavilla, monilla sovelluksilla on myös tumma versio. Selvitä myös, onko tietokoneessasi tai televisiossasi suodattimia tämän valon lieventämiseksi.
 • Vähennä näiden laitteiden käyttämiseen kuluvaa aikaa, on suositeltavaa viettää enintään 6 tuntia päivässä näiden laitteiden edessä.
 • Syö antioksidantteja sisältäviä elintarvikkeita; joukossa voimme mainita muun muassa kiivi, appelsiini, kesäkurpitsa, kurpitsat, meloni, mango.
 • Vähennä kaikkien Android-, iOS -laitteidesi ja muiden käyttämäsi näytön kirkkautta, etenkin yöllä.

Nainen katselee puhelinta yöllä

Elektroniset laitteet ovat välttämättömiä tänään, ja siksi me kaikki altistumme päivittäin siniselle valolle, jonka ne lähettävät. Vaikka tämän laitteen käyttöä on vaikea välttää, voimme ryhtyä toimenpiteisiin laitteen sinisen valon aiheuttaman riskin vähentämiseksi.